Boşanma ve Karşı Boşanma Davasında Kusur ve Affedilen Olayların Değerlendirilmesi
Boşanma ve Karşı Boşanma Davasında Kusur ve Affedilen Olayların Değerlendirilmesi
Boşanma ve Karşı Boşanma Davasında Kusur ve Affedilen Olayların Değerlendirilmesi
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2013/18374 E. , 2014/318 K."İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Sivaslı Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
TARİHİ :15.03.2013
NUMARASI :Esas no:2012/48 Karar no:2013/97
Taraflar arasındaki "boşanma" ve "karşı boşanma" davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı-karşı davalı (kadın) tarafından her iki dava yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacı-karşı davalı kadının kendi davasının kabulü gerektiği yönündeki temyiz itirazları yersizdir.
2- Kocanın boşanma davasına ilişkin temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
Toplanan delillerden; mahkemenin de kabulünde olduğu üzere, tarafların 10.3.2012 tarihinde barıştıkları, davacı-karşı davalı kadına kusur olarak atfedilen, beddua içerikli mesajlarında bu tarihten önce gönderildiği anlaşılmaktadır. Taraflar 10.3.2012 tarihinde barışmakla,birbirlerinin önceki kusurlu davranışlarını affetmiş en azından hoşgörüyle karşılamışlardır. Affedilen veya hoşgörüyle karşılanan olaylar boşanma sebebi kabul edilemez ve bunlara dayalı olarak da boşanma kararı verilemez. Davacı-karşı davalı kadından kaynaklanan başkaca kusurlu bir davranışın varlığı da ispat edilememiştir. Gerçekleşen bu durum karşısında; kocanın karşı boşanma davasının da reddine karar verilmesi gerekirken; delillerin hatalı değerlendirilmesi sonucu yazılı şekilde kabulü ile boşanmaya karar verilmesi isabetsiz olmuş, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple davalı-karşı davacı kocanın boşanma davasının kabulü yönünden BOZULMASINA, hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, bozma sebebine göre sair yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 14.01.2014 (Salı)
Kaynak: https: karararama.yargitay.gov.tr
www.avukatayseduvarci.com
Boşanma davaları, Duvarcı Hukuk, Avukat Ayşe Duvarcı, Konya Avukat
Son Makaleler
-
Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortasına Karşı Açılan Tazminat Davasının Reddine İlişkin Yargıtay Onama Kararı
-
Çek Tahsilatında Bankanın Sorumluluğu ve Müterafik Kusur - Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Kararı
-
Çalışan Avukatın Üçüncü Kişilerden Vekalet Almaması ve İşverenin Hakkı Fesih Hakkı – Yargıtay Kararı
-
Ceza Hukukunda Etkin Pişmanlık ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararlarının Değerlendirilmesi
-
Ticaret Hukuku ve Haksız Rekabet Üzerine Yargıtay Kararı: Ticari Sırların İhlali ve Güveni Kötüye Kullanma Suçu