Boşanma davaları, velayet, nafaka, maddi ve manevi tazminat, yetki itirazı, İçtihat Metni
Boşanma davaları, velayet, nafaka, maddi ve manevi tazminat
Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 2022/12962 E. , 2022/15322 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi (Aile Mahkemesi sıfatıyla)
Boşanma, velayet, nafaka, maddi ve manevi tazminat istemine ilişkin olarak açılan davada İstanbul 12. Aile ile Erciş 2. Asliye Hukuk (Aile Mahkemesi sıfatıyla) Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar Bölge Adliye Mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı Bölge Adliye Mahkemesinin yargı çevresinde kalan Mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanun'un 36/3. maddesi gereğince Bölge Adliye Mahkemeleri Hukuk Dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan Adlî Yargı İlk Derece Hukuk Mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
- K A R A R -
Dava, boşanma, velayet, nafaka, maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir.
İstanbul 12. Aile Mahkemesince, davalının Van/Erciş'te yaşadığı, taraf vekillerinin birbirini doğrular nitelikteki beyanlarına göre tarafların davadan önce son defa 6 aydan beri birlikte oturdukları yerin Erciş/Van'daki adres olduğu, davacının adresinin Bakırköy Aile Mahkemeleri yetki sınırında kaldığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
Erciş 2. Asliye Hukuk (Aile Mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesince, davacı vekilinin müvekkilinin dava açılmadan son 6 aydır İstanbul'da ikamet ettiğini beyan ettiği, davacının dava açarken adresinin (Yeşilköy Mahallesi, .... Bakırköy/İstanbul) olduğu sunulan vekaletnameden anlaşıldığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
4721 sayılı Türk Medenî Kanunu’nun 160. maddesine göre, evlenmenin butlanı davasında, yetki ve yargılama usûlü bakımından boşanmaya ilişkin hükümler uygulanır. Aynı Kanun'un 168. maddesine göre ise, boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Boşanma davalarında yetki kesin yetki değildir.
6100 sayılı HMK'nın 19/2. maddesi gereğince yetkinin kesin olmadığı davalarda, yetki itirazının, cevap dilekçesinde ileri sürülmesi gerekir. Yetki itirazında bulunan taraf, yetkili mahkemeyi; birden fazla yetkili mahkeme varsa seçtiği mahkemeyi bildirir. Aksi takdirde yetki itirazı dikkate alınmaz.
Bir davada, birden fazla genel ve özel yetkili mahkeme varsa, davacı bu mahkemelerden birinde dava açmak hususunda bir seçimlik hakka sahiptir. Davacı, davasını bu genel ve özel yetkili mahkemelerden hiçbirinde açmaz ve yetkisiz bir mahkemede açarsa, o zaman seçme hakkı davalılara geçer.
Somut olayda; davacı yerleşim yerinin “İstanbul“ olduğu anlaşıldığından davanın ilk açılan yer mahkemesi olan İstanbul 12. Aile Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle; HMK’nın 21. ve 22. maddeleri ile 5235 sayılı Kanun'un 36/3. maddesi gereğince İstanbul 12. Aile Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 07.11.2022 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi.
Kaynak: yargitay.gov.tr
Boşanma davaları, Duvarcı Hukuk, Avukat Ayşe Duvarcı, Konya Avukat
www.avukatayseduvarci.com
Son Makaleler
-
Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortasına Karşı Açılan Tazminat Davasının Reddine İlişkin Yargıtay Onama Kararı
-
Çek Tahsilatında Bankanın Sorumluluğu ve Müterafik Kusur - Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Kararı
-
Çalışan Avukatın Üçüncü Kişilerden Vekalet Almaması ve İşverenin Hakkı Fesih Hakkı – Yargıtay Kararı
-
Ceza Hukukunda Etkin Pişmanlık ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararlarının Değerlendirilmesi
-
Ticaret Hukuku ve Haksız Rekabet Üzerine Yargıtay Kararı: Ticari Sırların İhlali ve Güveni Kötüye Kullanma Suçu